Back to the 80s

published at 01.06.2017

Jane Fonda was destijds hét aerobic icoon. In 1982 verscheen haar video “Jane Fonda‘s Workout” die voor een ongekende rage zorgde. Ze trainde in kleurige, nauwsluitende sexy outfits op vlotte muziek. Zij benadrukte het vrouwelijke aspect en liet zien dat fitness meer is dan bodybuilding en mannelijke competitie.

Aerobic is gebaseerd op onderzoek van de Amerikaanse legerarts dr. Kenneth Cooper, en was bedoeld als conditietraining om hart en longen te versterken. Indertijd was het zogenaamde “aerobicdansen” het eerste conditieprogramma in zijn soort. Maar aerobics was destijds nog niet klaar voor het grote publiek: de bewegingen waren voor ongetrainde dames moeilijk uit te voeren en konden op de lange duur zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Toch deed dit geen afbreuk aan de hype, er ontstond een fitnessprogramma speciaal voor vrouwen waardoor zij opeens ook in de sportschool te vinden waren.

Het klassieke aerobics bestaat nog steeds. De dynamische groepsles bestaat uit gymnastiek- en dansbewegingen op motiverende muziek. Ondertussen zijn er ook andere vormen ontstaan zoals dance aerobics met elementen uit jazz en funk, step aerobics met een opstapje voor het uitvoeren van de oefeningen, tae bo met elementen uit de vechtsport, bodyshape met spierverstevigende oefeningen en gebruik van bijv. halters en core-stability-training met elementen van yoga, tai chi en pilates.

 

Pumping Iron

De Oostenrijkse Hollywood-acteur Arnold Schwarzenegger maakte krachttraining en bodybuilding met zijn film “Pumping Iron” wereldwijd populair bij het grote publiek. Al vanaf zijn vijftiende had hij als een bezetene getraind en niet zonder succes: in totaal won hij twaalf keer de titels Mr. Olympia en Mr. Universe. In Europa brak krachttraining definitief door dankzij hem.

Een ander gevolg van de cult rondom Arnold Schwarzenegger was de stormachtige opkomst van de eerste sportscholen. Anders dan thuis konden mensen hier profiteren van de professionele begeleiding, grote keuze aan toestellen en de motivatie van andere sporters. De club was een plaats voor inspiratie en maakte mensen minder afhankelijk van externe omstandigheden zoals het weer. Schwarzenegger had laten zien wat je kon bereiken door doelgericht op toestellen te trainen en een hele generatie stortte zich op de halters.

De geschiedenis van mechanische hulpmiddelen bij het sporten begon echter al honderd jaar vroeger: de Zweedse arts Gustav Zander vond rond 1850 het eerste sporttoestel uit. In eerste instantie ontwikkelde hij dit voor de behandeling van lichamelijke kwalen, wat tot een revolutie binnen de fysiotherapie leidde. In 1877 begon de industriële productie van deze trainingstoestellen en ruim dertig jaar later kwam de eerste hometrainer op de markt. Dit fitnessapparaat werd een groot succes. Al in de “roaring twenties” van de vorige eeuw werden de eerste prototypes ontwikkeld van nu gangbare toestellen als de roeitrainer, de ergometer en de vibratiegordel. Deze laatste is een voorloper van de moderne powerplate: met behulp van vibraties stimuleert deze vetverbranding en spiergroei. En het einde is nog niet in zicht: elk jaar verschijnen er nieuwe trendy apparaten die inspelen de nieuwste medische en sportwetenschappelijke inzichten. 

Verschuiving richting gezondheid

Net als aerobics heeft ook krachttraining grote veranderingen ondergaan. De soms overdreven discipline heeft plaatsgemaakt voor een bewuste omgang met lichaam en gezondheid. Bij deze nieuwe ontwikkeling ligt de nadruk op de gezonde en sportieve aspecten van fitnesstraining en als gevolg daarvan heeft fitness een enorme vlucht genomen. Natuurlijk draait het nog steeds om zaken als figuur, afslanken en toename van spieren, maar tegelijkertijd zijn ook andere aspecten belangrijk geworden. Fitness zorgt voor een betere balans tussen werk en privé, vermindert stress, biedt tegenwicht aan een zittende bestaan, zorgt voor ontspanning. Samengevat: goed voor gezondheid en welzijn.

Ben je nog nooit in een sportschool geweest? Graag geven we je de mogelijk ons een keer uit te proberen met een gratis proeftraining! Wees maar gerust, de Jane Fonda’s en bodybuilders zijn echt verleden tijd, bij ons sporten gewoon normale en gezellige mensen en we leggen alles rustig uit. Maak vooraf even een afspraak. We laten je tijdens deze kennismaking graag zien wat fitness voor jou kan betekenen.

Meld je vooraf even aan via 0598-430706 of info@mobilewellness.nl

 

Back to the 80s